A magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa a megindított munkát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre: egyetért-e Németh Zsolt külügyi államtitkárral abban, hogy a török demokrácia jól működik.

Törökországban szabad választásokon alapuló, demokratikus politika működik, annak minden előnyével és minden problémájával egyetemben - mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Magyarország szövetségesének tekinti Törökországot politikai és katonapolitikai értelemben egyaránt, hiszen mindkét állam NATO-tag.

A miniszterelnök közölte: a magyar kabinet sok sikert kíván Törökország kormányának ahhoz, hogy stabilizálja a helyzetet, és folytathassa azt a munkát, amelyet megindított, és amellyel Törökország Európa egyik legsikeresebb országává válhat.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai tárgyalásai után az MTI-nek Ankarából úgy nyilatkozott: a magyar kormány bízik a török demokrácia erejében, és támogatja az ankarai vezetést a belpolitikai fejleményeket illetően. Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia - jelentette ki a magyar politikus.

Németh Zsolt a Törökországban, az isztambuli Gezi park átépítése miatt május végén kezdődött kormányellenes tüntetésekről azt mondta, hogy rendőri túlkapások a demonstrációk kezdeti szakaszában voltak. "A török kormány bocsánatot kért a túlkapásokért, és tárgyalásokat kezdett a tüntetés vezetőivel, továbbá megteremtette a békés tüntetések feltételeit" - hangsúlyozta a külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a tüntetések békésen zajlanak.

(MTI)